Dug Hercegovačko-neretvanskog kantona oko 43 miliona maraka!

Bez autora
Jul 24 2012

Prvih šest mjeseci ove godine Vlada i Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) malo su radile, a puno trošile. U prvoj polovini ove godine kantonalna Skupština održala je samo šest, a Vlada HNK-a 25 sjednica, a oba ova tijela u prosjeku su zasjedala šest sati mjesečno. Za taj posao 30 zastupnika u Skupštini HNK-a ukupno je iz kantonalnog i federalnog proračuna naplatilo 432,000 maraka. Posebno treba istaći skupštinske zastupnike koji u proteklih šest mjeseci nisu ni jednom izašli za skupštinsku govornicu, što ukazuje na neodgovornost prema svojim obavezama i prema građanima koji su ih birali, ne da bi šutili, nego da bi zastupali njihove interese.

Dug Hercegovačko-neretvanskog kantona oko 43 miliona maraka!Prvih šest mjeseci ove godine Vlada i Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) malo su radile, a puno trošile, kazala je glasnogovornica nevladine organizacije Centri civilinih inicijativa (CCI) Majda Stojanov predstavljajući rezultate analize rada zakonodavne i izvršne vlasti HNK-a.
 
U prvoj polovini ove godine kantonalna Skupština održala je samo šest, a Vlada HNK-a 25 sjednica, a oba ova tijela u prosjeku su zasjedala šest sati mjesečno.
 
Za taj posao 30 zastupnika u Skupštini HNK-a ukupno je iz kantonalnog i federalnog proračuna naplatilo 432,000 maraka.
 
"Posebno treba istaći skupštinske zastupnike koji u proteklih šest mjeseci nisu ni jednom izašli za skupštinsku govornicu, što ukazuje na neodgovornost prema svojim obavezama i prema građanima koji su ih birali, ne da bi šutili, nego da bi zastupali njihove interese", kazala je Vesna Milas koja je radila monitoring rada Skupština HNK-a.
 
Iz CCI-ja upozoravaju da se ekonomska situacija u HNK-u pogoršava, o čemu govore podaci da je prema službenim statistikama krajem ožujka 2012. godina u Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana 30,301 nezaposlena osoba, što je za 2,1 posto veća stopa nezaposlenosti u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću u 2011. godini.
 
Također, u prvoj polovici ove godine bilježi se trend smanjenja prosječne plaće koja je u januaru iznosila 921 marku, a u aprilu 882 marke.
 
Kantonalni proračun se ne puni predviđenom dinamikom pa je trenutni dug Kantona oko 43 miliona maraka, kazala je Majda Stojanov.
 
Programi rada Vlade i Skupštine ne zadovoljavaju interese građana i s njihovom se realizacijom kasni, navodi se dalje u CCI-jevom izvještaju.
 
Neki od ključnih zakona za poboljšanje kvalitete života u HNK-u, poput Zakon o zaštiti porodica s djecom, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Zakon o koncesijama i brojni drugi zakoni, nalaze se tek u formi nacrta i po svemu sudeći neće zaživjeti do kraja tekuće godine.
 
Iz CCI-ja navode kako su u ovoj godini napravljeni i neki pozitivni pomaci pa je tako Vlada HNK-a pokazala socijalnu osjetljivost stavivši isplate korisnicima socijalne pomoći među proračunske prioritete.
 
Zatim je usvojen niz mjera štednje s ciljem smanjenja proračunskog deficita, poboljšana je transparentnost rada Vlade kroz bolju saradnju s medijima, predstavnicima sindikata i privrednicima, a pojedinačne aktivnosti skupštinskih zastupnika su izraženije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik